Mai intai, cateva randuri de istorie
Serigrafia este o tehnica folosita pentru prima oara de chinezi, in urma cu aproape 2.000 de ani. Fire de par uman erau, atunci, folosite pentru a crea sita care mai apoi era intinsa pe un cadru de lemn. Designurile erau construite din frunze. Aceasta este considerata a fi prima aplicatie a serigrafiei. Mai apoi tehnica a fost preluata si adoptata de japonezi.
Cand vine vorba de personalizare pe materiale textile, serigrafia constituie regula, fiind folosita de catre cele mai multe companii. Majoritatea tricourilor ori bluzelor personalizate ,vandute in cele mai mari lanturi de magazine de imbracaminte sunt imprimate prin serigrafie. Asta pentru ca procesul a fost gandit de asa maniera incat sa fie eficient din punct de vedere al costurilor si, in acelasi timp, sa permita imprimarea la cele mai inalte standarde de calitate.
Daca doriti sa aflati mai multe despre procedeu, cititi acest articol de pe Wikipedia.
Pot sa personalizez un singur tricou si de ce e nevoie sa imprim mai multe?
Dupa cum am mai spus, procedeul a fost conceput pentru imprimarea in serie. Partea imprimarii este, de fapt, cea mai rapida. Aproape toate costurile si tot timpul necesar obtinerii rezultatului final sunt continute de pregatirea ecranelor si a desingurilor. Tocmai de aceea, costurile se ridica simtitor cand imprimati doar cateva bucati.
Din acest motiv, nu putem imprima prin serigrafie doar un singur articol (o putem face insa printr-o alta metoda, despre care puteti citi aici), costurile trecand usor de 100 de lei sau chiar mai mult in functie de complexitatea proiectului. Cea mai mica comanda de articole imprimate prin serigrafie este de 25 de bucati, caz in care pe langa costurile de imprimare se adauga cele ale realizarii ecranului - 40 de lei pentru fiecare culoare.
CAt ma costa serigrafia?
In costul final al unui articol imprimat prin serigrafie intra foarte multi factori (emulsionarea si uscarea sitei,expunerea designului.etc.). Am incercat sa simplificam lucrurile cat de mult am putut, ca sa nu va dam dureri de cap. Trebuie doar sa va decideti cate si ce fel de articole doriti sa personalizati si cate culori va contine designul final.
Lista de preturi pentru materiale textile o puteti consulta aici. Daca nu reusiti sa va dati seama de unul singur, cereti-ne o oferta la comenzi@serigrafiebt.ro. Va transmitem un raspuns cat de repede putem.
Culorea cernelii si a imprimeului
Putem imprima orice culoare iti trece prin cap. Partea mai grea e sa reusesti sa ne spui exact ce culoare , atunci cand nu ai grafica vectorizata. Asta pentru ca fiecare monitor e diferit si, de cele mai multe ori, aceeasi culoare este afisata in nuante diferite pe monitoare diferite. Asa ca nu te baza pe ce vezi pe calculator. De asemenea, sa stii ca nu arata nici la fel cu rezultatul final, daca ne trimiti doar o poza , cam cum ai vrea sa arate. Atunci cand nu ai grafica vectorizata sau creata de tine , incercam sa obtinem o nuanta de culoare cat mai apropiata de cea din poza.
Cea mai buna solutie, de fapt singura, e sa ne dai codul culorii in sistem PMS # (Pantone Matching System color chart). Acest sistem permite identificarea si crearea nuantei exacte de culoare ( prin amestecarea unor culori si cantitati stricte de cerneala ),atunci cand se doreste respectarea particularitatii si imaginii unui brand, logo sau design. Daca nu stii exact codul sau culoarea pe care o vrei vrei, nu e nicio problema. O putem identifica noi pentru tine . Dar nu garantam ca o sa iasa exact culoarea afisata de monitorul tau, ci exact nuanta aferenta codului de culoare din designul tau. Ga sesti mai multe despre stilurile si cernelurile folosite de noi, aici. Pentru generarea si obtinerea fiecarei nuante de culoare prin Sistemul Pantone se adauga un mic procent la costul final.
Cerintele designului
Imprimeul tau va fi la fel de bun pe cat este designul pe care ni-l furnizezi. Acesta va fi verificat atent de chipa noastra de graficini iar daca sunt probleme sau e necesar modificarea acestuia ,stabilim de comun acord cu tine. Fisierele trebuie sa aiba cel putin 300 dpi ( JPG, PNG, PDF, GIF ) sau sa fie in format vectorial ( EPS, AI, CDR .) concepute pe culori distincte si la aceeasi marime la care vrei sa realizam imprimeul.
Daca nu stii cum sa faci lucrul asta, nu e nicio problema. O facem noi pentru tine dar in cazul asta la costul final se adauga si cel al pregatirii fisierirelor/ realizarii designului,respectiv - 50 lei/h.
Ce sunt ecranele si de ce trebuie sa platesc pentru ele?
Aproape toate firmele au un cost pentru realizarea ecranelor, ce variaza intre 40 si chiar 70-80 de lei pentru fiecare culoare continuta de design. Acest cost dispare insa la cantitati mari. La noi, dispare la cantitati ce depasesc 100 de bucati.
Inainte de a ne apuca de serigrafiat, trebuie sa pregatim ecranele. Mai intai cadrul cu sita intinsa este acoperit cu o substanta fotosensibila (de aceea procesul are loc intr-o camera cu lumina moarta). Dupa ce este uscat intr-o camera speciala, la o anumita temperatura, pe el se monteaza artwork-ul (imprimat pe o folie transparenta) iar apoi este expus la lumina UV cu ajutorul unui dispozitiv special. La final este spalat la jet de apa si astfel obtinem ecranul pentru o culoare.
Imprimarea peste cusaturi si alte suprafete neplane
Pentru ca imprimeul sa fie perfect este nevoie ca suprafata materialului sa fie in totalitate plana. Orice imprimeu care se face peste cusaturi, gulere sau alte suprafete ce nu sunt 100% plane, nu poate iesi la fel de bine, pentru ca sita nu se poate mula si nu poate atinge materialul peste tot la fel. De aceea, evitam pe cat putem acest lucru dar daca doriti un astfel de imprimeu il vom face.
Nota: Boyuletz SRL nu-si poate asuma responabilitatea pentru materialele ce prezinata erori de print ca urmare a imprimarii pe suprafete ce prezinta neregularitati. Cu toate acestea, ne vom stradui ca acestea sa iasa cat mai bine.
Serigrafiebt © 2025